Wij bouwen kant-en-klare modellen of volledig op maat.
Een tiny house kan een fantastisch alternatief zijn voor een grote, dure woning. Het is meestal kleiner dan 50m2, maar is wel voorzien van alle nodige comfort. Een tiny house kan een eerste woning zijn voor jonge mensen die op zoek zijn naar iets duurzaam en betaalbaar. Of de ideale woonvorm voor wie kleiner wil wonen en liever meer budget besteedt aan hobby’s en reizen. Een tiny house kan fungeren als tuinkantoor, zodat je in alle rust kan werken en eventuele klanten kan ontvangen. Of als zorgwoning vermits je ze makkelijk kan aanpassen aan individuele noden. Maar je kan je tiny house ook inrichten als vakantiewoning, poolhouse, tuinberging of atelier.
We hebben een standaardmodel op wielen, waar we aanpassingen aan kunnen doen, of we kunnen volledig op maat bouwen. We kunnen bouwen op een onderstel met wielen, ideaal als de tiny house op een bereikbare plaats wordt gezet of soms eens zal verhuizen, of op een stalen frame zonder wielen, dat met behulp van een kraan op minder bereikbare plaatsen kan worden neergezet. In het laatste geval kunnen we ook verschillende delen bouwen die later tegen elkaar of op elkaar worden geplaatst, om het volume te vergroten. Meestal bouwen we een tiny house volledig afgewerkt in ons atelier, maar in sommige gevallen blijkt het efficiënter om op de werf zelf te bouwen.
Een tiny house heeft erg weinig impact op zijn omgeving, het onderstel met wielen wordt ter plekke waterpas gezet met behulp van een krik en ondersteund met blokken. Het stalen frame kan op paal- of schroeffunderingen worden geplaatst, of ook gewoon op blokken.
We zijn enorm trots op ons eerste model tiny house!
De basis van de tiny house is een trailer van 2,5 x 8,5 m + dissel, de binnen oppervlakte is 20 m² op het gelijkvloers, en een slaapverdiepje van 7 m². De hoogte is 3 m 90, hierdoor is hij te verplaatsen over de openbare weg.
De vloer en de muren zijn 10 cm dik geïsoleerd, het dak 15 cm dik. De muren zijn opgebouwd volgens de regels van de kunst: een ademend systeem, met een damprem aan de binnenkant en dampopen aan de buitenkant, zodat er geen vochtproblemen kunnen ontstaan. De gevel is afgewerkt met verticale thermowood planken op een dubbel lattenwerk, op het dak ligt EPDM. Er is een uitgebreide elektrische installatie met veel stopcontacten en lichtpunten, en ook een buitenstopcontact en buitenverlichting. In de badkamer zit ventilatie, een lavabo met warm- en koudwaterkraan, een douche met spaarkop en een toilet. In de keuken is er veel bergruimte, voorzien door een combinatie van gesloten kasten en open rekken. In het aanrecht zit een spoelbak met mengkraan, met eronder een warmwaterboiler van 30 l. Een deel van het werkblad springt naar voor en doet dienst als eettafel. Een trapkast leidt naar boven, waar ruimte is om te slapen. Beneden achterin de tiny house is de vloer van de zitruimte verhoogd, waardoor een grote berging ontstaat onder de vloer. De schuifdeurtjes die toegang geven tot die berging, liggen wat dieper zodat de vloer van de zitruimte ook gebruikt kan worden als een grote bureau of eettafel. In de zithoek zit een groot panoramaraam, maar ook de rest van de tiny house heeft veel en grote ramen!
Informeer gerust of er een tiny house in inbouw is in ons atelier in Destelbergen, dan is deze uiteraard te bezichtigen! Vaak staat er ook een volledig afgewerkte tiny house te koop aan ons atelier.
Waar je een tiny house mag plaatsen hangt af van de invulling ervan.
Het plaatsen en gebruiken van een tiny house als woning of vakantiewoning is vergunningsplichtig. In Wallonië is er al een wetgevend kader voor microwoningen. Daar is men al iets meer mee met het hele verhaal en gelden er al enkele regels met betrekking tot ‘habitats légers’. In Vlaanderen zijn er nog geen algemene richtlijnen. De Vlaamse overheid publiceerde wel een leidraad die antwoord probeert te geven op de meest gestelde vragen. Daarin staat bijvoorbeeld: De woonoppervlakte moet minimum 18m2 zijn. De hoogte mag niet lager dan 2,20m zijn. Daarnaast heb je een bad/douche, keuken en toilet nodig in je huisje. Helaas kan je gemeente de Vlaamse wetgeving nog verstrengen, daarom ga je best bij je gemeente informeren wat de lokale voorschriften zijn. Je kan de leidraad bekijken via volgende link: Kleinschalige duurzame constructies i.f.v. bewoning en recreatief verblijf
Voor tiny houses die dienstdoen als zorgwoningen is er een wettelijk kader bepaald door de Vlaamse overheid. Wie een zorgunit wil plaatsen in de tuin kan dit sinds 2021 mits een eenvoudige melding bij de gemeente. Er gelden wel nog steeds enkele basisvoorwaarden. Zo mag je de unit bijvoorbeeld niet in je voortuin plaatsen en mag hij niet groter zijn dan 50 vierkante meter. De specifieke regelgeving kan je raadplegen via volgende link: Zorgwonen
Als je een tiny house wil gebruiken als tuinkantoor, poolhouse, tuinberging of atelier, dan geldt onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling. In dat geval kan je je tiny house plaatsen zonder voorafgaande procedures. De voorwaarden vind je via volgende link: Vrijstaande bijgebouwen