In het grootste deel van de wereld is hout al eeuwenlang het favoriete bouwmateriaal. Geen wonder, want een houten huis bouwen en erin leven is een aparte ervaring. Hout geeft een warm, geborgen gevoel. Het ademt, reguleert de luchtvochtigheid en isoleert zowel warmte als geluid prima. Zo leef je in een natuurlijk en gezond milieu. Bovendien kan je met een beetje handigheid je huis gedeeltelijk of zelfs helemaal zelf bouwen, wat een pak scheelt in de kosten.
Sneller
De bouwtijd is aanzienlijk korter: binnen enkele weken kan je huis al wind- en waterdicht zijn. Wij voeren de meeste stappen van het bouwproces zelf uit, dus hangen we niet af van de planning van andere aannemers. Doordat hout minder gevoelig is voor vrieskou en regen dan metselwerk, kunnen we in elk seizoen doorwerken. Daarenboven bestellen wij de ramen en deuren op voorhand, zodat deze op het juiste moment op de werf arriveren en direct geplaatst kunnen worden.
Droog
Wist je dat bij het bouwen van een standaardwoning enorm veel water wordt gebruikt? Bijvoorbeeld als voegmortel, beton en pleister. Het kan jaren duren voor al dat vocht verdampt is en soms leidt het zelfs tot blijvende problemen. Houtbouw daarentegen is droogbouw. Een houten huis is al bij de oplevering perfect droog en dus gezond om in te wonen. Ook de isolatiewaarde bedraagt 100% vanaf dag één. En na oplevering hoef je niet te wachten tot het pleisterwerk droog is om te verven.
Flexibel
Houten Huis is een op-en-top flexibele partner. Wil je zoveel mogelijk zelf doen? Dan leveren we je het op maat gezaagde hout met gedetailleerde bouwplannen. Als een groot bouwpakket als het ware. Laat je dat liever aan ons over? Dan nemen we de montage op ons en garanderen een vlekkeloze afwerking. Jij vraagt, wij draaien. Maken wij de woning wind en waterdicht, waarna jij de binnenafwerking doet? Geen enkel probleem!
Voor het leven
Indien onderhouden heeft een houten huis een onbeperkte levensduur. Het is eenvoudig te renoveren of aan te passen, en kan zelfs met je gezin meegroeien. Het verplaatsen of verwijderen van houten wanden is geen ingrijpende klus en veroorzaakt weinig stof, bovendien kan het materiaal deels hergebruikt worden.
Energiezuinig
Wanneer je eerste energiefactuur in de bus valt, zal je aangenaam verrast zijn. Hout isoleert de warmte en reguleert de luchtvochtigheid, zodat je minder hoeft uit te geven aan verwarming. Bovendien zijn ramen en deuren met driedubbele beglazing de standaard in onze offertes. Vloerverwarming of speksteenkachels vormen een perfecte combinatie met houtbouw. Door hun stralingswarmte geven ze een hoog behaaglijkheidsniveau, en dat bij een veel lagere luchttemperatuur (19 à 20 graden) dan bij conventionele verwarming. Dankzij die lagere temperatuur is er minder warmteverlies, een hoger rendement en dus een forse energiebesparing.
Zorgeloos bouwen
Je krijgt van ons een eerlijke en gedetailleerde prijsofferte. Zonder onverwachte meerkosten achteraf. Omdat de meeste stappen van het bouwproces door onze eigen vakmensen worden uitgevoerd, en we voor het overige samenwerken met partners die we kennen én vertrouwen, staan we garant voor een kwalitatieve plaatsing en afwerking. Ook een goede planning en coördinatie is cruciaal voor een gestroomlijnde uitvoering van de werf. Je krijgt als klant jouw eigen login voor onze gedetailleerde werkplanning. Zo kan je alles op de voet volgen!
Brandveilig
Een houten huis is helemaal niet zo brandbaar als dikwijls wordt gedacht. Hout in bouwconstructies is niet met een simpel lucifertje aan te steken. Net zoals bij een open haard is er nog een hulpmiddel nodig om het vuur te starten: bijvoorbeeld droog gras, textiel of kranten. Als hout eenmaal brandt, verkoolt de oppervlakte van het hout, waardoor er een beschermingslaag ontstaat. Deze laag isoleert het hout en zorgt ervoor dat het inbranden steeds langzamer verloopt. Het hout beschermt dus zichzelf en garandeert zo dat de mechanische krachten en stabiliteit van de dragende structuur lang stand houden. Als je vergelijkt met staal bijvoorbeeld, zal dit onder invloed van hitte veel sneller zijn draagkracht verliezen dan hout. Wat bovendien in de houtbouw een brandvertragend effect heeft, is het gebruik van brandwerend of zelfs onbrandbaar isolatiemateriaal. Verzekeraars weten dat een hedendaagse houtskeletbouw voldoet aan alle brandveiligheidseisen, waardoor je voor een houtskeletbouw een brandverzekering kan afsluiten tegen dezelfde prijs als voor een stenen constructie.
Lagere kosten
De snelle constructie van je nieuwe houten woning zorgt ervoor dat je minder lang voor je huidige woonplaats hoeft te betalen. Door de hoge isolatiewaarde verbruik je minder energie. Een houten woning is lichter dan een stenen woning, waardoor lichtere funderingen voldoende zijn. Elektrische en sanitaire leidingen kunnen snel en eenvoudig in het houten skelet worden aangebracht, in tegenstelling tot een stenen huis, waar muren moeten worden geslepen en gekapt. Als je kiest voor een houten binnenafwerking, kun je het hout onbehandeld laten, waardoor je geen verf hoeft aan te schaffen.
Ecologisch verantwoord
Houtbouw is milieuvriendelijk: het produceren van de bouwmaterialen is weinig vervuilend en kost weinig energie, eventueel afval wordt direct gerecycleerd. In feite doet de natuur het meeste werk door de bomen te laten groeien. Bomen die bovendien heel wat CO2 uit de lucht halen. Ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De omvorming van boom tot bouwmateriaal is een eenvoudig proces dat weinig vervuiling veroorzaakt. Zo steekt hout gunstig af tegen tal van andere moderne bouwmaterialen die vaak via een lange, vervuilende en energievretende weg op de werf komen. Die producten zijn meestal minder duurzaam, zijn niet te hergebruiken en vormen een blijvend afvalprobleem.
Natuurlijk en gezond
Bij houtbouw worden zuivere natuurmaterialen gebruikt en dat is beter voor de gezondheid. Hout vormt een natuurlijke buffer voor het binnenklimaat: afkoelen en opwarmen gaan trager en gelijkmatiger dan bij andere materialen. Zo blijft de luchtvochtigheid heel wat stabieler, waardoor schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief zijn. Bovendien verkleint het ook de kans op allergieën en infecties van de luchtwegen.