Droom je van een houten huis op maat van je leven? Dan is Houten Huis je ideale partner. We bouwen huizen en vakantiewoningen volgens twee verschillende technieken en altijd helemaal volgens jouw smaak. Beide bouwtechnieken bieden fundamentele voordelen t.o.v. de klassieke huizenbouw in steen, en lenen zich ook uitstekend voor een uitbreiding aan jouw bestaande woning. In de vorm van een aanbouw, of zelfs het toevoegen van een extra verdieping.
Houtskeletbouw
Dit is de houtbouwmethode die breed wordt toegepast in België en daarbuiten. De basis ervan is een houten skelet, met aan de buitenzijde een houtvezelisolatieplaat of dampopen folie, en afwerking naar keuze: een bakstenen gevel, houten gevelbekleding, vezelcementplaat, crepi ... Tussen de staanders van het skelet wordt er geïsoleerd. Aan de binnenzijde wordt er OSB geplaatst als verstijvingsplaat en dampscherm, daartegen komen leidingspouwbalkjes om ruimte te maken voor elektrische en sanitaire leidingen, en afwerking naar keuze: hout, gipsvezelplaten, ... We besteden veel aandacht aan een perfecte luchtdichting, wat een grote impact heeft op de energieprestaties van het gebouw. Met deze methode kunnen we bouwen en afwerken in elke gewenste stijl!
Finncotec systeem
Het Finncotec systeem is uitgedacht door onze Finse partner, het is een unieke combinatie van houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Daardoor worden de voordelen van beide systemen gecombineerd. Dankzij de massieve logbalken aan de buitenzijde, is de woning uiterst stevig en robuust. Het houten skelet aan de binnenzijde, zorgt dan weer voor extra stabiliteit en isolatiemogelijkheden. De logbalken worden stevig vastgezet aan het houten skelet, zodat ze nooit kunnen zakken door hun eigen gewicht, wat wel gebeurt bij zuivere houtmassiefbouw. Zie je toch liever een baksteen rond jouw woning, dan draaien we dit systeem gewoon om: de massieve logbalken worden aan de binnenkant van het houten skelet bevestigd. De buitenkant wordt dan afgewerkt naar keuze: een baksteen, crepi, vezelcement platen, ... Een bijzonder aspect aan het Finncotec systeem is dat alle balken op voorhand op maat gezaagd en gefreesd worden, daarom kunnen we dit systeem ook aanbieden als een zelfbouwpakket!
Aanbouw
Als je een uitbreiding van jouw woning plant in de vorm van een aanbouw, of je wilt een bestaande aanbouw vernieuwen, is houtskeletbouw een goede keuze. Aangezien de rest van de woning vaak afgewerkt en/of bewoond is, is een korte bouwduur erg belangrijk. Wij voeren de meeste stappen van het bouwproces zelf uit, dus hangen we niet af van de planning van andere aannemers. Doordat hout minder gevoelig is voor vrieskou en regen dan metselwerk, kunnen we in elk seizoen doorwerken. Daarenboven bestellen wij de ramen en deuren op voorhand, zodat deze op het juiste moment op de werf arriveren en direct geplaatst kunnen worden.
Optopping
Bij een optopping plaatsen we een of meerdere nieuwe bouwlagen boven op een bestaand gebouw. Hierbij moet rekening gehouden worden met de draagkracht van de bestaande muren en fundering, wegens zijn lichte gewicht is houtskeletbouw dus ideaal. We kunnen verder werken op een plat dak, of eerst een hellend dak afbreken.
Nieuwbouw
Voor een vrijstaande, half-open of gesloten nieuwbouwwoning kan je natuurlijk ook bij ons terecht. Zowel in een landelijke als in een stedelijke omgeving. We kunnen bouwen in elke gewenste stijl met elke mogelijke afwerking. Als je bijvoorbeeld grote overspanningen wenst, of slanke kolommen en grote glaspartijen, kunnen we waar nodig staal integreren in de constructie. We kunnen wind- en waterdicht bouwen, of de woning sleutel-op-de-deur opleveren, of iets daartussen! Eens je een plan hebt laten opmaken bij een architect, maken wij een gedetailleerde offerte. Als je nog geen architect gevonden hebt kunnen we je daar zeker ook mee helpen.
Renovatie
Wij kunnen een grondige renovatie uitvoeren aan jouw woning, maar omdat we de splinters in onze vingers maar moeilijk kunnen missen, nemen we dit soort werk alleen aan als er een stevige portie hout bij komt kijken. Bijvoorbeeld het opnieuw timmeren van het dak, het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw, het vernieuwen van de houten roosteringen, het plaatsen van voorzetwanden, ... Indien gewenst kunnen wij jouw woning instapklaar afwerken!
Tiny house
Een tiny house kan een fantastisch alternatief zijn voor een grote, dure woning, of dienen als vakantieverblijf, zorgwoning, atelier of kantoor! We hebben een standaardmodel op wielen, waar we aanpassingen aan kunnen doen, of we kunnen volledig op maat bouwen. We kunnen bouwen op een onderstel met wielen, ideaal als de tiny house op een bereikbare plaats wordt gezet of soms eens zal verhuizen, of op een stalen frame zonder wielen, dat met behulp van een kraan op minder bereikbare plaatsen kan worden neergezet. In het laatste geval kunnen we ook verschillende delen bouwen die later tegen elkaar of op elkaar worden geplaatst, om het volume te vergroten.
Prefab
Wil je graag een zo kort mogelijke bouwduur? Dan kunnen we jouw woning deels of volledig prefab bouwen in ons atelier. Ofwel bouwen we enkel de wanden en vloeren op voorhand, en monteren we deze op de werf met behulp van een kraan. Daarna kunnen de technieken en de afwerkingsfase direct starten, hetgeen de bouwtijd aanzienlijk verkort. Kleinere woningen kunnen zelfs volledig op voorhand gebouwd worden, in 1 stuk of opgedeeld in verschillende stukken, waarna ze getransporteerd worden naar de bouwplaats en met behulp van een kraan op hun plaats gezet. Daarna volgt nog een korte afwerkingsperiode van hooguit enkele weken! We bekijken per geval wat mogelijk is.
Zelfbouwpakket
Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Dat kan met het Finncotec systeem! Als je over de tijd en de nodige handigheid beschikt, kan je je houten huis zelf monteren. Volledig of gedeeltelijk, met ondersteuning van ons. Nadat de definitieve plannen zijn uitgetekend door de ingenieurs in Finland, worden alle logbalken en staanders op maat gezaagd en gefreesd. Alles wordt waterdicht verpakt en afgeleverd op de bouwwerf. De balken zijn voorzien van een etiket, op de meegeleverde plannen is duidelijk te zien waar elke balk moet komen.
Ramen en deuren
Wij leveren en plaatsen aluminium, hout en PVC ramen. We werken daarvoor met de meest kwalitatieve profielen: voor aluminium zijn dat AluK en Reynaers Aluminium en voor PVC is dat Veka. We proberen de ramen steeds voor aanvang van de werken te bestellen, zodat ze op het juiste moment op de werf arriveren en onmiddellijk kunnen geplaatst worden. De ruwbouwfase kan zo met enkele maanden ingekort worden! Na plaatsing worden de ramen luchtdicht afgeplakt aan de binnen- en buitenkant. We stellen standaard driedubbele beglazing voor om de hoogst mogelijke isolatiewaarde te bekomen.
Hellende en platte daken
Om jouw woning snel te beschermen tegen regen en wind, beschikken wij over onze eigen dakwerkers, die jouw hellend of platte dak met de grootste zorg en precisie afwerken. We zijn op die manier niet afhankelijk van de agenda's van andere aannemers, en kunnen jouw project in één aaneengesloten bouwfase wind- en waterdicht maken. Ook de zinkwerken, zoals zinken kralen, regenpijpen, een hang- of bakgoot en passtukken solderen, doen we zelf! Voor het plaatsen van (natuur)leien op jouw dak of tegen jouw gevel werken we samen met een vaste partner.
Binnenschrijnwerk
Wij plaatsen ook houten parketvloeren, laminaat, binnendeuren, trappen, binnenwanden en plafonds. Indien gewenst werken we uw woning instapklaar af! Voor de keuze van jouw afwerkingsmaterialen kan je terecht in onze showroom, bij een van onze leveranciers of bij een leverancier van jouw keuze. Voor het plaatsen van vloertegels, wandtegels en terrassen werken we met een vaste partner.
Maatwerk en meubilair
Het bouwen en plaatsen van jouw maatkasten of keuken doen we in onze eigen atelier. We denken met plezier mee na over jouw maatwerk en voeren het vervolgens uit tot in het fijnste detail! Zelf zijn we gespecialiseerd in hout en plaatmaterialen, maar dankzij onze betrouwbare partners kunnen wij ook combinaties maken met staal of natuursteen!
Schilderwerken
Wij kunnen instaan voor het beitsen of olieën van uw houten gevel, hiervoor gebruiken we producten van Tikkurila, speciaal ontwikkeld voor deze toepassing. Een groot voordeel van deze producten is dat, wanneer de tijd komt dat uw gevel opnieuw behandeld moet worden, het hout niet geschuurd moet worden, maar enkel afgewassen, waarna een enkele nieuwe laag volstaat. Tikkurila heeft ook een uitgebreid gamma aan afwerkingsproducten voor houten binnenwanden, staaltjes zijn te bewonderen in onze showroom!
Planning en coördinatie
Een goede planning en coördinatie is cruciaal voor een gestroomlijnde uitvoering van de werf. Je krijgt als klant jouw eigen login voor onze gedetailleerde werkplanning. Zo kan je alles op de voet volgen en weet je ook wanneer en wie er op de werf aanwezig zal zijn, wanneer er materialen worden geleverd en wanneer de oplevering van jouw project gepland staat. Ook onze partners weten hierdoor wanneer zij verwacht worden op de werf en wat ze moeten uitgevoerd hebben voordat de volgende fase ingepland staat.
Ecologisch bouwen
Wij proberen zo ecologisch mogelijk te bouwen, maar verliezen daarbij jouw budget niet uit het oog. Ecologisch bouwen is uiteraard beter voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid! Hout vormt een natuurlijke buffer voor het binnenklimaat: afkoelen en opwarmen gaan trager en gelijkmatiger dan bij andere materialen. Zo blijft de luchtvochtigheid heel wat stabieler, waardoor schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief zijn. Bovendien verkleint het ook de kans op allergieën en infecties van de luchtwegen. Ecologische isolatiematerialen hebben nog tal van andere voordelen, zoals je hieronder kan lezen!
Isolatie
Het isoleren van de wanden en het dak doen we bij voorkeur met ecologische isolatiematerialen zoals houtwol of cellulosevlokken, de leidingspouw met katoenisolatie. Houtwol en cellulosevlokken zijn ideaal bij houtskeletbouw en in dakconstructies. Het isolatiemateriaal is dampopen of ademend: ingebouwd in een dampopen constructie kan het overtollige vocht in huis zijn weg naar buiten vinden. De isolatie heeft een vochtregulerende werking: ze kan een hoeveelheid vocht opslaan en weer afgeven. Door haar densiteit zorgt ze voor een veel betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld minerale wol of PUR, én zal in de zomer de temperatuur in huis minder snel oplopen. Dan is er nog het ecologische aspect: De grondstoffen waaruit de isolatie wordt gemaakt, groeien terug aan en zijn dus onuitputtelijk, de productie ervan vergt meestal weinig energie, en er komen geen schadelijke stoffen vrij, niet tijdens en niet na de plaatsing.
Luchtdichting
We besteden veel aandacht aan de luchtdichting van uw woning, dit is op verschillende gebieden van belang: het garandeert een goede werking van het ventilatiesysteem, beperkt warmteverliezen, voorkomt bouwschade door vocht in de constructie, helpt tegen hittedoorslag in de zomer, zorgt voor een optimale geluidsisolatie en maakt het gebouw brandveiliger. Een goede luchtdichting in combinatie met de juiste isolatie garandeert een optimale duurzaamheid en onovertroffen comfort!